Bacteriën

Wat is een bacterie?

Bacteriën zijn kleine eencellige levende micro-organismen die zich voortplanten door middel van deling. Een bacterie bestaat uit een celwand maar heeft geen celkern. Het DNA zweeft los rond in de cel en bestaat meestal uit één ringvormig stuk.

Hoe ziet een bacterie eruit?

Bacteriën zijn tussen de 1 en 5 µm lang en kunnen alleen met een microscoop worden gezien. Ze kunnen verschillende vormen hebben en worden meestal op die manier onderscheiden:

  • kokken (rondjes)
  • staven (staafjes of bacillen)
  • vibrionen (komma vorm)
  • spirillen (bochtige staafjes, spiraaltjes)
  • Actinomyceten (draadvormig)

Om bacteriën goed zichtbaar te maken worden ze meestal met een kleurstof gekleurd. Dit proces heet een Gram kleuring. Als de bacteriën paars kleuren zijn ze gram positief, als ze roze kleuren zijn ze gram negatief.

Goede en slechte bacteriën

Bacteriën zijn overal om ons heen. Op en in ons lichaam dragen wij elke dag ongeveer 1,5 kilo aan bacteriën met ons mee. Dat is ongeveer even zwaar als een orgaan (zoals hersenen of lever). Van deze bacteriën worden wij helemaal niet ziek, sterker nog, ze helpen ons met het verteren van voedsel.

Bacteriën worden gebruikt voor het maken van kaas, yoghurt en veel soorten medicijnen. Sommige bacteriën kunnen biobrandstof maken of helpen bij het afbreken van ons afval.