Klinische Pathologie

Pathologie betekent ziekteleer. Het vakgebied bestaat uit de diagnostiek van ziekten en het onderzoek naar oorzaken en mechanismen voor het ontstaan ervan. De klinisch patholoog is een medisch specialist, die met behulp van de microscoop op cel- en weefselmateriaal van patiënten diagnosen stelt. Daarnaast wordt er op een afdeling Klinische Pathologie ook postmortaal diagnostisch onderzoek verricht zoals bijvoorbeeld een autopsie.

Histologie

Bij histologisch onderzoek oftewel weefselonderzoek neemt de medisch specialist bij de patiënt een klein weefselhapje uit een orgaan of uit een deel van het lichaam. We noemen dit een biopt.

Cytologie

Cytologisch onderzoek is onderzoek van cellen, bijvoorbeeld de beoordeling van het baarmoederhalsuitstrijkje. Het elders verkregen celmateriaal wordt op de afdeling pathologie verwerkt tot microscopische preparaten die beoordeeld worden met behulp van de microscoop.

Autopsie

Bij een autopsie wordt getracht meer inzicht te krijgen in de reden van overlijden. Vooral als een overlijden onverwachts komt of men niet goed begrijpt waarom een behandeling niet aansloeg kan het zinvol zijn een autopsie uit te voeren.

Forensische pathologie

Forensisch pathologen zijn pathologen gespecialiseerd in forensisch pathologisch onderzoek. In Nederland werken deze pathologen vaak bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Deze pathologen zijn vaak in het nieuws. Soms hebben deze pathologen ook een baan in een gewoon pathologische laboratorium. Forensisch werk vereist speciale expertise en is vaak onregelmatig werk.