Kweek afnemen

Het kweken van bacteriën is een van de oudste technieken om een infectie aan te tonen. Bijna alle materialen kunnen gekweekt worden op bacteriën, meestal wordt er dan met een steriel wattenstokje een uitstrijk gemaakt van het te kweken gebied maar er kunnen ook lichaamsvloeistoffen in een steriel potje worden aangeleverd. Het wattenstaafje wordt getransporteerd in een speciaal medium dat de groei van bacteriën bevordert. In het microbiologisch laboratorium wordt het wattenstokje dan uitgestreken op een voedingsbodem. Dit uitstrijken wordt ook wel het enten van de bacteriën genoemd. De verschillende soorten bacteriën kunnen dan groeien op de voedingsbodem.

Materialen voor kweek:

  • urine
  • sputum
  • faeces
  • bloed
  • Wondvocht of pus

Gram kleuring

Soms wordt een beetje materiaal van het monster op een glasplaatje uitgestreken. Dan wordt het glasplaatje in verschillende vloeistoffen gedoopt waardoor de bacteriën gekleurd worden, de kleur is afhankelijk van het type celwand. De bacteriën kunnen daarna onder de microscoop worden bekeken. Gram positieve bacteriën kleuren paars, Gram negatieve bacteriën kleuren roze. Tevens wordt er gekeken naar de vorm van de bacteriën. Deze kunnen bolletjes of staafjes zijn (respectievelijk kokken en bacillen).

Kweken

Het kweken van de bacteriën kan 2 tot 3 dagen in beslag nemen. Voor sommige bacteriën, de langzame groeiers, is nog een langere tijd nodig. De voedingsbodem wordt in een stoof gezet en bij 37 graden bewaard.

Resultaten

Een negatieve kweek of ‘geen groei’ sluit een infectie niet uit maar is relatief geruststellend. Een organisme kan in eerste instantie geïdentificeerd worden door het Gram onder de microscoop te beoordelen. De uitslag is dan een algemene groep, bijvoorbeeld: “Gram negatieve bacillen”. Daarna als er gekweekt is in de petrischaal wordt de identificatie nauwkeuriger: “Escherichia coli”. Een of twee dagen later bevat het rapport ook vaak de gevoeligheid voor antibiotica. Dat is vaak een een lijst van antibiotica met een “R” (Resistent) of “S” (Sensitief) ernaast. Dit weerspiegelt de gevoeligheid van het organisme voor het antibioticum in het laboratorium. Dit is niet altijd hetzelfde als de gevoeligheid in de kliniek tijdens een infectie.